VS en China beginnen aan strategische en economische dialoog

VS en China beginnen aan strategische en economische dialoog
VS en China beginnen aan strategische en economische dialoog

De Verenigde Staten en China zijn maandag in Peking aan hun jaarlijkse strategische en economische dialoog begonnen, die dit jaar in een gespannen sfeer zal verlopen door hun onderlinge twisten over de Zuid-Chinese Zee. “De Verenigde Staten en China moeten hun wederzijds vertrouwen versterken”, verklaarde president Xi aan de start van twee dagen van gesprekken tussen de twee grootmachten. Meteen sneed hij ook het onderwerp van de Zuid-Chinese Zee aan, door te zegen dat “het overgrote deel van de Stille Oceaan een plaats van samenwerking en niet van concurrentie moet zijn”.
President Barack Obama maakte in zijn buitenlands beleid een prioriteit van de Aziatische landen aan de Grote Oceaan, waarvan China steeds invloedrijker wordt.
Op de discussietafel liggen maandag en dinsdag onder meer onderwerpen als Zuid-Chinese Zee, Noord-Korea, Taiwan, de klimaatverandering, cyberveiligheid, terrorisme, het niveau van de yuan, handel en economische samenwerking. De gesprekken zullen aan Amerikaanse zijde gevoerd worden door minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en minister van Financiën Jacob Lew, aan Chinese zijde door vicepremier Wang Yang en minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi.
Deze achtste editie van de strategische en economische dialoog tussen de VS en China riskeert echter vooral gedomineerd te worden door de spanningen tussen China en zijn buurlanden in Zuidoost-Azië omtrent de Zuid-Chinese Zee.
Zondag beschuldigden de VS en China elkaar nog van “provocaties” over het dossier dat de internationale relaties in de regio blijft verzuren.

Bron: Belga