Proces De Gelder – Uitspraak laatste schadedossier valt in september

Proces De Gelder - Uitspraak laatste schadedossier valt in september

In de zaak van Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in 2009, wordt in september geoordeeld over de afhandeling van de burgerlijke belangen van het laatste schadedossier. Dat heeft het Gentse hof van assisen beslist. Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby’s Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. De Gelder was ook schuldig aan de moordpoging op de 22 aanwezigen in Fabeltjesland en de moordpoging op het gezin in Vrasene, buren van Elza Van Raemdonck.

Kim De Gelder werd in september 2014 veroordeeld tot het betalen van meer dan één miljoen euro aan zijn slachtoffers. Een aantal van de bedragen werd provisioneel toegekend, omdat de schade bij sommige slachtoffers nog niet vaststaat. Omdat De Gelder de schadevergoedingen niet kan betalen, komt het fonds voor slachtoffers van opzettelijke gewelddaden tussenbeide.
De uitspraak in het schadedossier van het laatste slachtoffer, één van de kinderverzorgsters die was ingestort tijdens het proces van De Gelder en niet kon komen getuigen, valt op 12 september.

bron: Belga