Lokale verkiezingen Italië – Virginia Raggi van Movimento Cinque Stelle op kop in Rome

Lokale verkiezingen Italië - Virginia Raggi van Movimento Cinque Stelle op kop in Rome
Lokale verkiezingen Italië - Virginia Raggi van Movimento Cinque Stelle op kop in Rome

Virginia Raggi, de kandidaat van de populistische oppositiepartij Movimento Cinque Stelle (M5S) van de komiek Beppe Grillo, die zich afzet tegen de traditionele partijen, staat met een ruime voorsprong op kop bij de burgemeesterverkiezing in de Italiaanse hoofdstad Rome. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende media. Raggi zou volgens televisiezender LA7 tussen de 33 en de 37 procent halen, terwijl Roberto Giachetti van de Democratische Partij van premier Matteo Renzi tussen 22 tot 26 pct haalt. Volgens staatstelevisiezender RAI behaalde Raggi 34 tot 38 procent en Giachetti 20 tot 24 procent.
De rechtse kandidate Giorgia Meloni, die wordt gesteund door de populistische anti-immigratiepartij Lega Nord, staat op de derde plaats, gevolgd door Alfio Marchini van de rechtse partij van de vroegere premier Silvio Berlusconi.
Indien geen van de kandidaten 50 procent van de stemmen achter zijn naam krijgt, wat na de exitpolls waarschijnlijk lijkt, zullen Raggi en Giachetti het op 19 juni tegen elkaar opnemen tijdens de tweede ronde van de verkiezing.
In Milaan staat de centrumlinkse kandidaat Giuseppe Sala aan kop, met 38 tot 42 pct van de stemmen.

Bron: Belga