Amerikaanse journalist David Gilkey gedood in Afghanistan

In de Afghaanse provincie Helmud zijn de Amerikaanse fotojournalist David Gilkey (50) en zijn vertaler Zabihullah Tamanna zondag om het leven gekomen, toen de Afghaanse legereenheid waarmee ze reisden beschoten werd. Dat heeft zijn werkgever, de openbare radiozender NPR, gemeld. Twee andere buitenlandse journalisten die met hem meereisden, verslaggever Tom Bowman en producer Monika Evstatieva, bleven volgens de radiozender ongedeerd.
“Sinds 11 september versloeg David de oorlogen en conflicten in Irak en Afghanistan. Hij wijdde zich aan het helpen van het grote publiek om deze oorlogen te zien, en de mensen die erin verzeild raken. Hij stierf terwijl hij dat engagement aan het uitoefenen was”, zo zei bij Michael Oreskes, een leidinggevende van NPR, in een verklaring.
David Gilkey werd verschillende keren bekroond voor zijn fotografie- en videowerk over de hele wereld, voornamelijk in Irak en Afrika. In 2007 kreeg hij een Emmy voor zijn videoreportages over het leven in Irak van Amerikaanse mariniers uit Michigan. Mede dankzij zijn foto’s ontving NPR ook een Peabody Award (beschouwd als de meest prestigieuze Amerikaanse mediaprijs) voor zijn berichtgeving over ebola in Afrika.
De voorzitter van NPR, Jarl Mohn, liet weten geschokt te zijn door het nieuws over de dood van David Gilkey.
“Verschrikkelijke gebeurtenissen als deze herinneren ons aan de belangrijke rol die journalisten spelen in het leven van Amerikanen. Ze helpen ons (de wereld, red.) te begrijpen voorbij de krantenkoppen en de mens in de anderen te zien”, zo schrijft Mohn.

Bron: Belga