Papegaai is mogelijk een getuige in moordzaak

Een moordzaak in de Amerikaanse staat Michigan kan mogelijk baten bij een wel erg ongebruikelijke getuigenis. De ouders van het slachtoffer hebben de politie gevraagd om naar een papegaai, die een argument oprakelt, te luisteren. 

In mei 2015 werd Martin Duram neergeschoten in zijn huis. Zijn vrouw Glenna raakte ook gewond aan haar hoofd, maar overleefde het voorval. De staatspolitie van Michigan vermoedde eerst dat een indringer het echtpaar heeft aangevallen, maar sinds Glenna terug bij bewustzijn is staat ze volgens regionale zender WOOD-TV ook op het lijstje met verdachten. De recherche vond drie afscheidsbrieven van Glenna en vermoedt dat ze wanhoopsdaad beging omdat het paar financiële problemen had.

Glenna ontkent dat ze haar man heeft neergeschoten, al beweren haar schoonouders een getuige te kennen die de vermoedens van de politie bevestigt. Bud, een grijze roodstaartpapegaai, belandde na het misdrijf bij de ouders van Martin. Enkele weken na de moord schoot de papegaai plots in een verbale tirade, waarbij hij een argument tussen een man en een vrouw imiteert. De ouders filmden hoe het beest meerdere keren “Niet schieten, verdomme!” roept en willen dat nu als bewijs inbrengen.

“Ik geloof dat de vogel er was toen het gebeurde, dat hij het zich herinnert en daarom deze dingen zegt”, getuigt de vader van Duram aan WOOD-TV. “Die grofgebekte vogel herhaalt alles dat hij hoort”, springt zijn vrouw hem bij.

Volgens 24 Hour News 8 zou iemand de politie gevraagd hebben of de papegaai gebruikt kan worden als bewijs, maar de recherche zou geen antwoord gegeven hebben. Aan WOOD-TV bevestigde de openbare aanklager dat hij gehoord had van de ouders en de vogel, maar dat hij de video nog niets gezien had.

Archiefbeeld AFP / M. Sibiloni