Nieuwbouwwoning kan tot 10.000 euro goedkoper met efficiënter vergunningenbeleid

door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Een doorsnee nieuwbouwwoning kan 4.000 tot 7.500 euro goedkoper zijn als ons vergunningenbeleid efficiënter en sneller zou verlopen. Dat blijkt uit een studie van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS). De risico's die de projectontwikkelaars dragen bij het wachten op een vergunning, worden immers doorgerekend aan de koper, zo luidt de redenering.

Mochten alle nodige vergunningen voor de bouw van de woning altijd binnen het jaar worden afgeleverd, dan zou een doorsnee woning in Vlaanderen minstens 4.000 euro goedkoper zijn, zo berekende de beroepsvereniging. "Een doorsnee woning kan in Vlaanderen dan makkelijk 4.000 euro goedkoper, in Brussel zelfs 7.500 euro. En dan vergelijken we enkel met projecten waar alles redelijk vlot verloopt. Voor sommige projecten duurt het soms zolang dat we vaak 10.000 euro of meer moeten doorrekenen", zegt Olivier Carrette van BVS in Het Nieuwsblad.

Verschillende wachttijden

De gemiddelde aflevertermijn voor de nodige vergunning varieert sterk per gewest. In Vlaanderen vallen de wachttijden mee in vergelijking met de Franstalige landshelft. De Vlaming moet gemiddeld tussen de 75 en 150 dagen wachten. "Enig probleem: bij elk vastgoedproject dat projectontwikkelaars er opstarten, wordt bijna systematisch in beroep gegaan. Daardoor is het er soms vier jaar wachten op een bouwvergunning", klinkt het. In Brussel laten de vergunningen het langst op zich wachten, met een gemiddelde tussen de 10 en 26 maanden. In Wallonië moeten 10 tot 14 maanden geteld worden vooraleer alle vergunningen rond zijn.

Time is money

Alvorens de vastgoedontwikkelaar met de bouw begint, heeft hij al flink wat kosten gemaakt. "Aankoop van de grond, erelonen voor de architect, kosten voor studies, enz.",  aldus Carrette. "Die financieren wij voor, maar dat kost ons geld. En die kosten lopen op naarmate de definitieve bouwvergunning langer uitblijft."

BVS benadrukt dat de lange wachttijden niet enkel geld kosten aan de koper, maar ook aan de federale regering, en aan de gewestelijke overheden. Zo laten de publieke overheden momenteel gemiddeld twee miljoen euro aan inkomsten liggen op een doorsnee bouwproject van twintig appartementen.

Buitenland

"Als we het systeem van onze buurlanden zouden overnemen, waar de vergunningen meestal binnen het half jaar definitief rond zijn, dan besparen we duizenden euro's aan prefinanciering, die we niet moeten doorrekenen aan de koper of bouwheer", besluit Carrette.