Musicmap wijst je de weg in muziekwereld

Dreig je als muziekliefhebber het spoor bijster te raken in de wildgroei aan nieuwe genres en artiesten? Dan is er de nagelnieuwe site Musicmap.info, die je een overzicht geeft van alle muziekgenres en hun onderling verband.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De site werd in het leven geroepen door Kwinten Crauwels uit Boechout, die maar liefst acht jaar lang timmerde aan de blauwdruk ervan. «Deze site is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby», legt Crauwels uit aan Metro. «Ik was al langer op zoek naar een bron met een integraal overzicht van alle genres, maar tot mijn verbazing bleek dat niet te bestaan. Niet in België, maar ook niet in de VS. Daar besloot ik verandering in te brengen.»

Op de homepage van de website staat een overzicht met een aantal genres. Klik je er eentje aan, dan krijg je een uitleg en kun je doorklikken naar verwante genres. Heel overzichtelijk en bevattelijk. «Ik ben begonnen met een integraal overzicht van een aantal grote genres, die ik vervolgens verder verfijnd en aangevuld heb met de teksten ervan», klinkt het. In totaal zijn er 234 muziekgenres op de webpagina te vinden, die Crauwels gedefinieerd heeft op basis van een indrukwekkende bronnenlijst.

«De site moest overzichtelijk en compact zijn, maar tegelijk wilde ik ook zo volledig mogelijk blijven en geen nuances verloren laten gaan», legt hij uit. Aan de hand van verschillende bronnen en genrekaarten achterhaalde hij de exacte betekenis van elk genre, gaande van Detroit Techno, over hill country tot trance blues. Een monnikenwerk. «De laatste twee jaar werd deze site bijna een fulltime job voor mij. Gelukkig waren er genoeg mensen die zeiden dat het goed was, zodat ik gemotiveerd bleef om dit project verder te zetten.»

De site richt zich uiteraard niet enkel op muziekliefhebbers en is interessant voor iedereen die iets wil bijleren. Omdat het ook mogelijk is om via de pagina door te klikken naar YouTube, dringt de vergelijking met online streamingdiensten zich al snel op. Crauwels blijft echter nog voorzichtig over de toekomst. «We hebben veel ideëen en zijn erg ambitieus, maar het is nog te vroeg om concreet aan te geven waar we naartoe gaan», besluit hij.