Drie kandidaat-burgemeesters delen dezelfde naam

Verkiezingen kunnen soms behoorlijk ingewikkeld en verwarrend zijn, maar in de Roemeense gemeente Draguseni was het rampzalig. Drie kandidaat-burgemeesters hebben er immers dezelfde naam. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Sociaaldemocraat Vasile Cepoi is heeft er al drie ambtstermijnen als burgemeester van Draguseni, in het noordoosten van Roemenië, opzitten. Afgelopen weekend heeft hij zich kandidaat gesteld voor een vierde termijn, al kreeg hij dit keer gelijknamige concurrentie. Drie van de vier kandidaat-burgemeesters heetten immers Vasile Cepoi. Volgens een medewerker van de gemeente Draguseni zijn de drie mannen geen familie, maar is Vasile een erg populaire voornaam in Roemenië, terwijl Cepoi vaak voorkomt in de regio.

Volgens de Roemeense krant Jurnalul is de huidige burgervader niet overtuigd van het toeval. Hij beweert dat het een politieke zet is van zijn centrumrechtse tegenstanders. "Wanneer Messi speelt, spelen al zijn tegenstanders tegen hem. In mijn geval gebeurt er iets gelijkaardig. Ik ben de Messi van de lokale verkiezingen in Draguseni", aldus de zittende Vasile Cepoi. De ervaren politicus heeft ervoor gezorgd dat zijn bijnaam 'Lica' ook op het stembiljet verscheen, om verwarring bij de inwoners te voorkomen.

Dat bleek een slimme zet, want ondanks de verwarrende oppositie haalde de zittende burgemeester 82% van de stemmen.

Archiefbeeld AFP / D. Mihailescu