China niet akkoord met Amerikaanse beschuldigingen van isolatie

China niet akkoord met Amerikaanse beschuldigingen van isolatie
China niet akkoord met Amerikaanse beschuldigingen van isolatie

China heeft zondag de Amerikaanse beschuldigingen van de hand gewezen dat het zichzelf isoleert in de territoriale geschillen rond de Zuid-Chinese Zee. Peking waarschuwde niet bang te zijn voor “problemen” in het gebied. “Externe landen zouden een constructieve rol moeten spelen, en niet omgekeerd. De kwestie van de Zuid-Chinese Zee escaleert door de provocaties van sommige landen die hun eigenbelang nastreven”, zo zei admiraal Sun Jianguo tijdens een veiligheidsbijeenkomst in Singapore.
China controleert bijna de hele Zuid-Chinese Zee, wat leidt tot spanningen met Vietnam, de Filippijnen, Brunei en Maleisië. Maar ook de Verenigde Staten hebben al herhaaldelijk gezegd dat vrije scheepvaart gegarandeerd moet zijn in de strategische wateren.
Washington wil dat de kwestie via de diplomatieke weg wordt opgelost, en niet door China’s politiek van het voldongen feit. De afgelopen maanden lieten de VS oorlogsschepen in de buurt van de door China gecontroleerde eilanden varen.
Admiraal Sun reageerde zondag op de waarschuwing van de Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, die zaterdag zei dat China het risico loopt geïsoleerd te raken en dat China’s politiek in de Zuid-Chinese Zee acties van de VS en landen uit de regio kunnen uitlokken.
“Wij veroorzaken geen problemen, maar we zijn ook niet bang voor problemen”, zo zei de Chinese admiraal zondag. “Onze politiek ten aanzien van de Zuid-Chinese Zee is niet veranderd. China heeft de wijsheid en het geduld om geschillen op te lossen via vreedzame onderhandelingen. Wij geloven dat ook andere landen over dezelfde wijsheid en hetzelfde geduld beschikken om samen met China het vredespad te bewandelen.”

Bron: Belga