Syrische leger trekt ten strijde in provincie Raqqa - VN wil luchtbrug

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Syrisch leger is een offensief begonnen in de provincie al-Raqqa, het bastion van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in het noorden van het land. Met de steun van de eigen en de Russische luchtmacht zijn de troepen van president Bashar al-Assad zaterdag in al-Raqqa opgerukt. Dat deelde het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (Sohr) zaterdag mee. De Verenigde Naties proberen ondertussen van Damascus de toelating te krijgen om belegerde gebieden vanuit de lucht met hulpgoederen te bevoorraden. De opmars van het regime in al-Raqqa is er eerst en vooral op gericht om de belangrijke bevoorradingsroute tussen de stad en Aleppo af te snijden. Samenlopend met het oprukken van de Koerden in het noorden kan dit tot het isoleren van het door de IS bezet gebied aan de Turkse grens van de rest van hun grondgebied leiden. Aangenomen wordt dat de jihadisten langs deze weg buitenlanders naar hun territorium brengen, goederen smokkelen en strijders naar anderen landen sturen.

Eind mei waren een door Koerdische troepen geleide strijdmacht met de steun van de door de VS aangevoerde militaire coalitie een offensief vanuit het noorden van al-Raqqa begonnen. De stad wordt beschouwd als de officieuze hoofdstad van de jihadisten.

Bij de opmars van de regeringstroepen sneuvelden zaterdag minstens 26 jihadisten en negen manschappen van de regering. Het regime was de controle over het gebied kwijtgespeeld in 2014. De grens van de provincie en de stad al-Raqqa liggen in vogelvlucht meer dan 90 kilometer van elkaar.

De Verenigde Naties hopen nu voor dringend noodzakelijke humanitaire hulp in niet bereikbare gebieden op een luchtbrug. De VN zullen de Syrische regering zondag de toelating vragen hulpgoederen boven belegerde gebieden te droppen, zegden diplomaten vrijdag in New York. Het regime in Damascus gaf de hulpverleners al wel toegang tot twaalf belegerde steden en beperkte toegang tot drie andere belegerde gebieden. Vijf van de in totaal 34 verzoeken werden volgens de VN-Noodhulporganisatie OCHA door de Syrische regering van de hand gewezen, daaronder ook de belegerde plaatsen Zabadani in het zuidwesten en al-Waer, een wijk in Homs. In zes gevallen stond het regime slechts beperkte toegang toe voor hulpleveringen.

bron: Belga