Ronde van Luxemburg – Anthony Turgis wint derde etappe, Maurits Lammertink blijft leider

Ronde van Luxemburg - Anthony Turgis wint derde etappe

Anthony Turgis (Cofidis) heeft zaterdag de derde rit in de 76e Ronde van Luxemburg (cat. 2.BC) gewonnen. Na 177,4 kilometer van Eschweiler naae Differdange liet de Fransman in een spurt met vier de Deen Christopher Juul Jensen, de Zwitser Mathias Frank en de Spanjaard Luis Angel Mate Mardones achter zich. Philippe Gilbert finishte op twaalf seconden als zevende. De Nederlander Maurits Lammertink (Roompot-Oranje Peloton), dertiende in de rituitslag, blijft leider. Hij heeft nu zeven seconden voor op Turgis. Gilbert is op twaalf seconden derde.
Het waren de Australiër Luke Durbridge en de Duitser Jan Brockhoff die na 13 kilometer de debatten openden. Het peloton, met Roompot-Oranje op kop, liet niet begaan en na 18 kilometer smolt alles weer samen. Het bleef dan relatief rustig, tot na 51 kilometer Tosh Van der Sande, Loïc Vliegen, Mathias Brandle, Brice Feillu en de Hongkonger King Lok Cheung in de aanval trokken. Zij boekten een maximale voorsprong van 3:35. Met nog 45 kilometer voor de boeg gingen de hemelsluizen helemaal open en kregen de renners zelfs een heus onweer te verwerken, nadat de etappe eerder al een kleine parkoerswijziging, in het begin van de rit, had ondergaan wegens een aardverschuiving op het oorspronkelijke traject.
De drie opeenvolgende beklimmingen van de Col de l’Europe in de plaatselijke ronden waren er te veel aan voor de leidersgroep. De samensmelting betekende voor Mathias Frank, Christopher Juul Jensen, Anthony Turgis en Luis Angel Mate Mardones om te gaan aanvallen. Zij mochten het in een sprint met vier uitmaken. Turgis boekte zijn tweede zege van het seizoen. In maart won hij de Classic Loire-Atlantique (1.1).
Zondag valt het doek met een rit van Mersch naar hoofdstad Luxemburg, met 178,2 kilometer de langste etappe in deze ronde. De finish ligt op de Pabeierbierg. Die klim van 800 meter, aan een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent, wordt vijf keer beklommen.

.

bron: Belga