Nederlander Dylan Groenewegen sprint naar zege in Heistse Pijl (Update)

Dylan Groenewegen (Lotto.NL-Jumbo) heeft vanmiddag de 46e editie van de Heistse Pijl (cat. 1.1) gewonnen. Na 195,2 kilometer van Turnhout naar Heist-op-den-Berg was de 22-jarige Nederlander de snelste van een omvangrijke kopgroep. Zijn landgenoot Wouter Wippert werd tweede, de Litouwer Aidis Kruopis derde. Kenny Dehaes was met een vierde plaats beste Belg. Groenewegen is meteen ook de nieuwe leider in de Belgian Cycling Cup. Vanaf de Grote Markt van Turnhout trokken de renners in een lus naar Heist-op-den-Berg. Door het hoge tempo slaagde niemand erin een aanval op te zetten. Pas net voor het ingaan van de acht plaatselijke ronden, van elk 17 kilometer, slaagden Tom Boonen (winnaar in 2013 en 2014), Wout van Aert, Sep Vanmarcke, Stef Van Zummeren, Elias Van Breussegem en Nick van der Lijcke er toch in het peloton achter hen te laten. Zij boekten nooit meer dan anderhalve minuut voorsprong en werden met nog 57 kilometer te rijden opnieuw gegrepen.

Met nog 49 kilometer voor de boeg zonderde een groep van veertien zich af. Dat waren Jelle Donders, Dries De Bondt, Sean De Bie, Tom Van Asbroeck, Nikolas Maes, Jürgen Roelandts, Kenny Dehaes, Yves Lampert, Tiesj Benoot, Fernando Gaviria, Robert Wagner, Timo Roosen, Rob Ruijgh en Wouter Wippert. In het peloton zette de CCC-Sprandiploeg alle zeilen bij. Met nog twee ronden te rijden was de voorsprong van de kopgroep opgelopen tot 0:33. Het sein voor de renners van Roompot-Oranje Peloton om de snelheid op te voeren. De veertien leiders mochten de laatste ronde aanvatten met nog slechts 17 seconden voorsprong.

Jelle Donders kreeg af te rekenen met een lekke achterband en verloor voeling met de kopgroep. Voorin werd er slag om slinger gedemarreerd. Op tien kilometer van het einde probeerde Timo Roosen het even. Daarna ging Jürgen Roelandts zijn kans. Ook hij kreeg geen vrijgeleide, evenmin als Sean De Bie en Dries De Bondt. Onder de rode vod sloot een eerste deel van het peloton aan bij de kopgroep, wat leidde tot een sprint met een erg omvangrijke groep. Daarin was Dylan Groenewegen de sterkste, goed voor zijn vierde zege van het seizoen. Eerder won hij etappes in de Ronde van Valencia (2.1), de Driedaagse van West-Vlaanderen (2.1) en de Ronde van Yorkshire (1.1).

Op de erelijst volgt Groenewegen Sander Armée op.