Kom op tegen Kanker roept op om ervaringen te delen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een succesvolle kankerbehandeling is altijd goed nieuws, maar daar stopt het niet voor de patiënt. Al te vaak voelen patiënten zich na hun behandeling aan hun lot overgelaten, omdat zowel de steun uit hun omgeving als de professionele hulp dan dikwijls wegvalt. Via de website zorgennakanker.be wil Kom op tegen Kanker daarom vanaf 6 juni zoveel mogelijk getuigenissen verzamelen om op basis daarvan voorstellen voor een betere (na)zorg te formuleren. Uit internationaal onderzoek en binnenkomende vragen bij de Kankerlijn blijkt dat (ex-)kankerpatiënten na de behandeling vaak nog lang met fysieke, psychosociale en financiële problemen worstelen. Een grote groep blijft jaren na de behandeling worstelen met angst - en depressieve gevoelens, pijn, vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen. Daarnaast moeten ze hun verleden als kankerpatiënt een plaats geven en dat zorgt voor twijfels.

"De problemen na afloop van de behandeling zijn zwaar onderschat en blijven vaak onderbelicht", zegt Hans Neefs, expert kankerzorg, "Patiënten kunnen bijvoorbeeld vaak dan pas starten met de verwerking, omdat ze ervoor in overlevingsmodus zaten. Terwijl de omgeving opgelucht is en zo snel mogelijk de knop omdraait, slagen veel patiënten daar niet onmiddellijk in en hebben ze vaak het gevoel dat ze in deze periode alleen voor staan. We hopen uit die getuigenissen een aantal aanbevelingen te halen, zodat hun situatie kan verbeteren. Want ook na hun behandeling hebben patiënten recht op de beste zorg."

Op zorgennakanker.be kunnen ex-patiënten een vragenlijst invullen en hun ervaringen delen, eventueel anoniem. Uiteraard kunnen ze hun verhaal ook kwijt via het gratis nummer van de Kankerlijn, 0800/35.445. Die Kankerlijn is uitzonderlijk ook dit weekend bereikbaar.

bron: Belga