Maffiabaas opnieuw achter de tralies na wild vrijheidsfeest

Een Chinese maffiabaas heeft welgeteld drie dagen kunnen genieten van zijn vrijheid. Nadat hij werd vrijgelaten, organiseerde hij met veel vertoon een groot feest. Voor de politie was dat feest genoeg om de misdadiger opnieuw op te pakken. 

Bendeleider Cheng Youze moest drie jaar brommen wegens illegale gokpraktijken. Eind vorige maand zat zijn celstraf erop, waarna hij met veel vertoon de gevangenis verliet. Een honderdtal bendeleden wachtten hem op met luxe-auto’s en bommetjes. De gevangenisbewakers en ordediensten van Jincheng moesten toekijken terwijl de maffioso met veel show zijn rentree in de maatschappij maakte.

Na het schouwspel aan de gevangenis volgde er natuurlijk een groot feest. Naar verluidt zou de bende genoten hebben van een reusachtig banket in een vijfsterrenhotel. Het leek erop dat Youze optimaal wou profiteren van zijn herwonnen vrijheid.

Die vrijheid was echter van korte duur. De politie van Jincheng arresteerde de man amper drie dagen na zijn vrijlating samen met negen andere bendeleden wegens verstoring van de openbare orde. Hun zaak wordt momenteel onderzocht, maar de ordediensten lieten al optekenen dat ze de flagrante arrogantie van criminelen niet langer tolereren.

Archiefbeeld AFP  / P. Parks