Magnette roept Michel op dialoog te hervatten

Magnette roept Michel op dialoog te hervatten

Waals minister-president Paul Magnette (PS) heeft donderdag een plechtige oproep gelanceerd aan premier Charles Michel om de sociale dialoog en het overleg met de deelstaten te hervatten De “onophoudelijke provocaties” van de federale regering “gieten enkel olie op het vuur”, aldus Magnette, die er het succes van “een opzettelijke strategie” van N-VA in ziet.
“De stakingen moeten zo snel mogelijk stoppen, en daartoe moet de sociale dialoog hervat worden”, zo reageerde Magnette donderdag in Namen op vragen over de sociale onrust in Wallonië. “Ik doe hier een plechtige oproep aan Charles Michel om de sociale dialoog in het land te hervatten, evenals de dialoog met de gewesten. Er is er al maanden en maanden geen meer geweest.”

Magnette stoort zich aan de uitrol van een mediatiek verhaal waarin Walen beroepsstakers zijn die opgenaaid worden door de PS en het begrotingstekort laten ontsporen. De Waalse minister-president verwees daarbij naar de uitval van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) naar de begrotingen van de deelstaten, met uitzondering van de Vlaamse.

Magnette stipt aan dat Wallonië budgettair beter doet dan wat is voorzien in het stabiliteitspact. “Er is dit verhaal van N-VA waarin MR meestapt omdat de partij met handen en voeten gebonden is: alles is de fout van de Walen, socialisten en vakbonden, dat is één pot nat en dat brengt het land in gevaar. Maar wat België in gevaar brengt, is de negatie van vijftig jaar sociaal overleg en de afwezigheid van een dialoog met de deelstaten”, aldus het PS-boegbeeld, die onderstreept dat hij nooit aan de vakbonden heeft gevraagd om de federale regering te laten vallen.

Tien dagen geleden had ook MR-voorzitter Olivier Chastel opgeroepen om de dialoog in het overlegcomité opnieuw op te pikken. Magnette koppelde die echter aan een overleg over de taxshift en de impact op de regio’s, wat Chastel dan weer opvatte als het vasthouden aan een logica van confrontatie. “Ik zou graag camera’s hebben op het overlegcomité, om aan te tonen dat er daar geen enkele discussie is. Het is de totale negatie van de dialoog”, reageerde Magnette donderdag.

Twee dagen geleden, naar aanleiding van de stakingsdag in de openbare sector, had Michel nog eens verzekerd dat zijn deur open blijft voor dialoog en overleg “om de aangevatte hervormingen voort te zetten”.

bron: Belga