Di Rupo: "Overleg en compromis geen teken van zwakte"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de plenaire Kamer is donderdag heftig gedebatteerd over de sociale onrust en de acties tegen het regeringsbeleid. Het verhitte debat, waarin de decibels alle kanten op schoten, had veel weg van een stellingenoorlog. Voor het eerst ook legde ex-premier Elio Di Rupo zijn opvolger het vuur aan de schenen. "Het is geen teken van zwakte om de weg van overleg en compromis in te slaan. Politieke moed is net om te stoppen met beweren dat er geen alternatieven bestaan", zo wierp Di Rupo (PS) zijn opvolger voor de voeten, in zijn eerste plenaire tussenkomst sinds zijn vertrek als eerste minister.

"Het is godgeklaagd", beet N-VA'er Peter De Roover meteen terug. "Godgeklaagd dat opgeroepen wordt tot dialoog, eenheid en overleg door de vertegenwoordiger van een partij die zich gespecialiseerd heeft in een extreme vorm van desinformatie."

"U spreidt het bedje van extreem-links en maakt hen slapend rijk", zo deed Open Vld'er Patrick Dewael er nog een schepje bovenop. En aan premier Charles Michel: "plooi niet, ga door met de hervormingen".

Coalitiepartner CD&V zag de polarisatie met lede ogen aan. "Collega's, milder onze toon. Laat ons stoppen met mensen tegen elkaar op te hitsen, dat dient tot niets", benadrukte Servais Verherstraeten. "Aan de sociale partners doe ik hetzelfde verzoek: stop de retoriek van de laatste maanden."

Premier Michel zelf bleef bij zijn boodschap van de voorbije dagen en weken. Hij herhaalde dat de regering de koers heeft uitgezet, maar ruimte laat voor het sociaal overleg. "We zijn voor duizend procent gemobiliseerd om het werk voort te zetten en een echte plaats te geven aan het sociaal overleg", zei de eerste minister. Hij haalde wel fors uit naar het geweld en de vernielingen door sommige vakbondslui. "We zullen geen straffeloosheid dulden. Elkeen is verantwoordelijk voor zijn handelingen."

De oppositie toonde zich allerminst overtuigd door het discours van de premier. "Ik heb gepleit voor herwonnen kalmte, maar de manier waarop u antwoordt pookt de tegenstellingen opnieuw op", sneerde Di Rupo.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei vooral "plaatsvervangende schaamte" te voelen. Voor het heen-en-weer aan verwijten, maar ook voor "het totale gebrek om de stemming aan te voelen bij de bevolking". Almaci riep de premier en de meerderheid op af te stappen van "de bullebakstrategie van buigen of barsten". "Ik vraag niet om uw ideologie achter u te laten, maar om dit opbod te stoppen", besloot zij.

bron: Belga