Brexit – Tusk roept eurofederalisten op hun dromen te laten varen

Brexit - Tusk roept eurofederalisten op hun dromen te laten varen

Europees president Donald Tusk roept de eurofederalisten op hun “utopische dromen” over een totale integratie van de Europese Unie te laten varen. De Pool wil dat ze zich gaan focussen op de strijd tegen de eurosceptici, zo klinkt het drie weken voor het referendum over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in Europa. “Om een triomfscenario voor de antiliberale en eurosceptische krachten te voorkomen”, is het volgens Tusk van kapitaal belang dat wordt ingezet op praktische zaken. Hij noemde daarbij de versterking van de Europese buitengrenzen en de afwerking van de bankenunie.

“Lyrische en in realiteit naïeve visies forceren over Europees enthousiasme – ongeacht de goede wil van hun aanhangers ) is geen geschikt antwoord op onze problemen”, zei Tusk op een forum van werkgevers in Brussel. “Vooreerst omdat het simpelweg niet mogeik is en ten tweede omdat het promoten ervan, paradoxaal genoeg, net het eurosceptiscisme voedt. En niet enkel in het Verenigd Koninkrijk.”

Dinsdag had ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zich in Der Spiegel al in die zin uitgelaten. “Ik denk dat te veel Europa uiteindelijk Europa zal vernietigen. Maar dat geldt net zo goed voor te weinig Europa”, klonk het toen.

bron: Belga