Ryanair reduceert kluwen van koffertarieven

A Ryanair airplane pictured at Luxembourg Airport, during a press conference of Irish low-cost airline Ryanair, Thursday 19 May 2016. Ryanair announced it will start two routes from the airport. BELGA PHOTO ANTHONY DEHEZ

De Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair schrapt een aanzienlijk deel van de verschillende tarieven die reizigers moeten betalen om hun bagage te mogen inchecken. Alleen de duur van de vlucht en het gewicht van de koffer bepalen voortaan de prijs.

Tot dusver hanteerde Ryanair naar eigen zeggen maar liefst 108 verschillende bagagetarieven. De prijs werd bepaald aan de hand van het moment waarop de reiziger extra bagage wou bestellen. Naarmate het tijdstip van vertrek naderde, werd het steeds duurder om een extra koffer te boeken. Dat onderscheid zal voortaan geen rol meer spelen. Ook de tijd van het jaar zal niet langer een invloed hebben op de prijs.

Goedkopere bagage

Ryanair beweert dat het voor 92% van de klanten goedkoper zal zijn om een koffer mee te nemen op reis. Alleen voor passagiers die een vlucht van langer dan drie uur maken, blijft het tarief gelijk. Zij betalen veertig of vijftig euro voor een koffer met een gewicht van vijftien of twintig kilo.

Groeiende concurrentie

De lage ticketprijzen van Ryanair zijn niet langer voldoende om de concurrentie te kunnen trotseren. Ook al zet topman Michael O’Leary (foto) zijn luchtvaartmaatschappij graag neer als de enige echte prijsvechter in Europa, er is nog wat werk aan de winkel qua behandeling van de klant. De lagekostenmaatschappij geniet niet dezelfde reputatie als bijvoorbeeld easyJet, Vueling en Transavia. Daarom zette Ryanair twee jaar geleden een charmeoffensief in. Klanten hoeven niet meer voor alles bij te betalen en de prijzen van veel diensten zijn verlaagd. Nu de budgetvlieger ook stevig snoeit in het oerwoud aan tarieven, doet Ryanair een nieuwe poging om de klant te paaien.