In een goed verlicht restaurant bestellen klanten gezonder eten

De verlichting in een restaurant heeft een invloed op de keuze die we maken uit de menukaart. Hoe lichter het restaurant, hoe groter de kans dat we een gezond gerecht met minder calorieën bestellen.

Dat is aangetoond door een studie van de Universiteit van Florida, waarvoor de onderzoekers keken naar de bestellingen van 160 klanten van vier restaurants op verschillende locaties. Een lunch of diner in een goed verlichte ruimte deed de kans om te kiezen voor gezonde ingrediënten, zoals gegrilde vis, kip en groenten, met 16 tot 24% stijgen.

Mogelijk ligt de verklaring in het feit dat we meer alert zijn bij heldere verlichting. Als de gasten in een donkerder restaurant cafeïne toegediend kregen of een waarschuwingssignaal hoorden, dan kozen ze ook voor minder calorierijke gerechten.

Moeten we dat diner bij kaarslicht dan vervangen door een romantisch etentje onder een felle lamp? Nee, want het kaarslicht brengt ook voordelen met zich mee. Je bestelt weliswaar gerechten met meer calorieën, maar je eet langzamer en minder dan in restaurant met meer verlichting.