Weinig hinder in Vlaamse scholen

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Er is weinig hinder in de GO!-scholen", meldt Sarina Simenon, woordvoerster van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs. "In de meeste scholen wordt er les gegeven, al gaat het soms om een aangepast programma, omdat er veel leraren niet zijn komen opdagen." "Er wordt wel gestaakt in het vrij onderwijs, maar het is niet zo dat het schoolleven erdoor ontregeld wordt. Er wordt gewoon opvang voorzien voor de aanwezige scholieren", zegt Willy Bombeek, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

"In het GO!-onderwijs zijn een drietal scholen gesloten, een in Limburg en twee in Oost-Vlaanderen", zegt Simenon. "In Brussel, de Brusselse rand en in Gent zijn er scholen waar veel leerlingen ontbreken door de staking van het openbaar vervoer. De scholieren, en soms ook leraren, raakten niet op school door de stakingen bij de NMBS en De Lijn."

Kregen de scholen speciale richtlijnen van de onderwijskoepel? "Nee", antwoordt Simenon. "We respecteren uiteraard het stakingsrecht en geven in die zin nooit richtlijnen aan het personeel in verband met stakingen. Het enige wat we vragen, is of de scholen aan de ouders de boodschap willen geven dat hun kinderen worden opgevangen. Zo hebben we bijvoorbeeld een brief gekregen van een directie die meldde dat alleen de directeur en twee leerkrachten aanwezig zouden zijn op de stakingsdag. Normaal lesgeven gaat dan natuurlijk niet, maar de drie personeelsleden lieten wel aan de ouders weten dat ze met hun drieën hun best zouden doen om de klinderen zo goed mogelijk op te vangen", aldus Simenon.

"Een precieze kijk op cijfers van het aantal stakende onderwijsmensen hebben we nog niet", zegt Willy Bombeek. "Een rondvraag leert dat er inderdaad gestaakt wordt in onze scholen, maar dat dat geen hinder veroorzaakt voor de normale gang van zaken in de scholen. Zo wordt er in het basisonderwijs opvang voorzien door een werkwillige collega als een onderwijzer/es ontbreekt, en in het middelbaar wordt studie voorzien op de uren dat stakende vakleerkrachten ontbreken."

bron: Belga