Wateroverlast - West-Vlaanderen wil wateroverlast nog steviger aanpakken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De provincie West-Vlaanderen gaat verder werk maken van maatregelen tegen wateroverlast. Dat zegt gedeputeerde voor Integraal Waterbeleid Bart Naeyaert (CD&V) nadat grote delen van West-Vlaanderen sinds maandagavond te kampen hebben met overstromingen. De provincie investeerde reeds in heel wat maatregelen die erger hebben voorkomen. Ongeveer twee jaar geleden, na onder meer wateroverlast in de regio van Lichtervelde bracht de provincie de overstromingsgevoelige gebieden in kaart. Dat resulteerde reeds in verscheidene water- en bufferbekkens en waterkerende maatregelen. "We zien dat 40 bufferbekken in West-Vlaanderen vaak grotere schade hebben voorkomen. We kennen ook een aantal pijnpunten, maar er zijn al inspanningen gedaan om bijvoorbeeld gronden te verwerven, of vergunningen in orde te krijgen, om nog meer bekkens aan te leggen", aldus Naeyaert. "Volgende week beginnen we nog de realisatie van een bekken in Zwevezele."

Waar de neerslag nog groter was, bleek de capaciteit van de bufferbekkens te klein om alle schade te voorkomen. Op de meeste plaatsen zijn concrete maatregelen voorzien. Waar dit nog niet het geval is, moet bijkomende evaluatie leiden tot nieuwe maatregelen. De provincie heeft dat reeds voorzien bij de opmaak van het meerjarenbudget.

De oefening van twee jaar geleden zal dus niet volledig overgedaan worden, maar er komen wel extra inspanningen. "Zo is er al afspraak gemaakt met de betrokken schepen van Roeselare om te zien wat we nog kunnen doen", aldus de gedeputeerde.

Er staan ook nog heel wat werken in het verschiet, onder meer in Vlamertinge, Ardooie, Zwevezele en Torhout. "Bij elke opening van een bufferbekken besef ik dat er nooit 100 procent garantie op "nooit meer water" is, en toch blijven we daar maximaal voor gaan, naast natuurlijk de andere preventiemaatregelen om wateroverlast te vermijden", besluit Naeyaert.

bron: Belga