Vluchtelingen in ademnood bellen noodcentrale vanuit container

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de haven van Zeebrugge zijn vijftien vluchtelingen uit Eritrea ontdekt in een container. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. De slachtoffers raakten in ademnood en belden vanuit de container zelf naar de noodcentrale. De Brugse lokale politie en de scheepvaartpolitie gingen onmiddellijk op zoek naar de bewuste container. Alerte controleurs van P&O Ferries hoorden gebonk op de wanden van een container, waarna de vluchtelingen uit hun benarde situatie bevrijd konden worden. Dertien mannen en twee vrouwen uit het Oost-Afrikaanse land Eritrea zaten bovenop palletten melk. Ze kregen de eerste zorgen toegediend en werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Volgens de eerste vaststellingen was de container afkomstig uit het Noord-Franse Steenvoorde en zijn de vluchtelingen in de buurt van Calais in de container verstopt. De container was aan de binnenkant helemaal aangedampt, wat erop wijst dat de slachtoffers er wellicht al urenlang in zaten. Ademen gebeurden via kleine luchtgaatjes, plassen deden ze in rubberen handschoenen.

Het parket stelt vast dat er wellicht een ramp vermeden is. De grendels op de metalen deuren van de container konden immers niet van binnenuit geopend worden. Bovendien zou de container per trein naar Italië gebracht worden, terwijl de vluchtelingen in het Verenigd Koninkrijk hoopten te geraken. "Wat de gevolgen zouden geweest zijn indien deze vijftien personen niet tijdig in Zeebrugge zouden zijn ontdekt en in een gesloten container de treinreis naar Italië hebben moeten maken, is onbekend. Maar gezien zij nu reeds in paniek waren en de noodcentrale hebben getelefoneerd omwille van ademnood, was de kans reëel dat sommige personen de reis niet zouden hebben overleefd", aldus mensensmokkelmagistraat Frank Demeester.

bron: Belga