Jo Cornu: “Staking gaat over onverdedigbare voordelen”

Jo Cornu: "Staking gaat over onverdedigbare voordelen"

NMBS-topman Jo Cornu heeft in Het Journaal op één uitgehaald naar de vakbonden. Ze strijden voor “onverdedigbare voordelen” en genieten in Vlaanderen weinig steun van hun basis, liet hij verstaan. Cornu wil in de toekomst graag op voorhand weten welke spoormensen zullen staken zodat een aangepaste dienstregeling mogelijk is. “Dit is geen staking over de verdediging van de openbare diensten”, zei Cornu. “Dit is een staking die gaat over voordelen die onverdedigbaar zijn. Het is totaal abnormaal dat men tijdens verlof of ziekte nog compensatiedagen kan winnen. Ik denk dat iedereen dat kan begrijpen. We moeten de productiviteit verhogen en proberen in de eerste plaats onverdedigbare anomalieën te verwijderen. Het gaat voor mij te ver als men zelfs dat niet wil aanvaarden.”

De spoorbaas gaf aan dat tijdens de wilde staking van maandag in Vlaanderen maar 6 procent van het personeel aan het staken was. “Dan moet je geen bijeenkomsten houden om te horen wat de basis denkt. De basis heeft met zijn voeten gestemd. Dat men ondanks die 6 procent stakers nog komt zeggen dat er van de basis druk is om meer acties te voeren, is onaanvaardbaar”, dixit Cornu.

Cornu zit morgenochtend om 8.00 uur weer samen met de bonden, maar geeft al een duidelijke boodschap vooraf: “de redelijkheid moet terugkeren”. Hij wees erop dat de overheid in 2019 zal moeten beslissen of de NMBS verder het monopolie op het binnenlands treinverkeer kan behouden. “Op dat moment gaan we als bedrijf een goede klantentevredenheid en een betrouwbare kwalitatieve dienstverlening moeten hebben. Daarvoor moeten stappen gezet worden. Zo niet komt de toekomst van dit bedrijf in gevaar.”

Wat de discussie over de minimale dienstverlening betreft, zei Cornu dat hij liever over de “best mogelijke” dienstverlening spreekt. “Anders moet je mensen gaan opeisen.” Cornu wil liever op voorhand weten welke spoormensen beschikbaar zullen zijn op stakingsdagen. “Typisch neemt een kwart tot een derde deel aan een staking. Met de rest kunnen we een redelijke dienstverlening hebben als we het op voorhand weten.”

bron: Belga