Free floating autodeeldiensten komen in herfst naar Brussel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanaf morgen is het principe van free floating autodelen toegestaan in Brussel en kunnen geïnteresseerde bedrijven een toelating aanvragen. Dat heeft Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Drie aanbieders van free floating autodelen, waarbij een auto eender waar in de stad achtergelaten mag worden, komen in de herfst naar Brussel. Het gaat om car2go, Drive Now en Zipcar. "Free floating is een zeer goed idee om 1 reden: inwoners van de stad hebben geen eigen auto meer nodig", aldus Smet. "Dit zorgt voor meer ruimte voor de mensen, voor voetgangers, voor fietsers. En op momenten dat iemand echt een auto nodig heeft, weet hij of zij dat die klaar staat. Dat is psychologisch erg belangrijk. Een zeer dure persoonlijke auto kopen is sowieso een zeer dom idee."

Vandaag zijn in Brussel al autodeeldiensten actief, met name Cambio en Zen Car, maar zij werken met vaste stations waar wagens afgehaald en teruggebracht moeten worden. Free floating laat enkele verplaatsingen toe, waarbij de wagen om het even waar binnen de stadszone achtergelaten mag worden, inclusief in publieke parkings.

Car2go, Drive Now en Zipcar denken rond september van start te zullen gaan in Brussel. Car2go kan nog niet zeggen met hoeveel wagens precies het naar Brussel komt, maar dat zal wellicht een 300-tal zijn. Drive Now denkt aan eenzelfde aantal, Zipcar aan "zeker 200".

bron: Belga