Ex-informant Franse gendarmerie leverde wapens aan Coulibaly

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een vroegere informant van de Franse gendarmerie heeft wapens geleverd aan Amédy Coulibaly, één van de lieden die in januari 2015 betrokken was bij het terreurgeweld, parallel aan de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo, in Parijs en waarbij vijf mensen zijn omgekomen. Dit heeft BFMTV dinsdag gemeld. Claude Hermant, een vroegere extreemrechtse huurling en informant van de recherche in Rijsel, heeft samen met zijn echtgenote Aurore Hermant van een Slovaaks bedrijf vier pistolen en twee kalasjnikovs gekocht. Hij had toen maar één koper, een zekere Samyr. Het wapentuig is buiten medeweten van Hermant in handen gekomen van Coulibaly.

Tegenover de terreurbestrijdingsdiensten heeft mevrouw Hermant tijdens een verhoor in december 2015 gezegd dat er fiat was voor de wapenlevering en dat er toezicht was van de gendarmerie, aldus BFMTV dat zich afvraagt hoe een en ander mogelijk was.

In een poging tot antwoord op die vraag citeerde de nieuwszender uit het verhoor van mevrouw Hermant: "De gendarmes hebben hun werk niet gedaan". Coulibaly zelf is op de dag van de aanslagen door de politie doodgeschoten.

bron: Belga