Cubaans-Belgische samenwerking rond vergeten Belgische collectie in Havana

door
Belga
Leestijd 2 min.

Cuba en België hebben de handen in mekaar geslagen om een catalogus uit te werken rond een collectie vergeten Belgische schilderijen die jarenlang onvermoed hingen te pronken in het Museum voor Schone Kunsten in Havana. Het initiatief krijgt in augustus een vervolgstuk, met een kleine expo in samenwerking met het Rubenshuis en eventueel een grotere tentoonstelling in 2018. Van Dijck, Jordaens, Coxcie, een aantal Toren van Babels. Directeur Bruno Devos van uitgeverij Stockmans geloofde zijn ogen niet toen hij in 2007 op de vijfde verdieping van het Museo Nacional de Bellas Artes op een reeks Vlaamse en Belgische werken uit de periode tussen pakweg 1400 en 1700 stootte.

Het gaat weliswaar niet om de grootste meesterwerken, "maar de collectie biedt wel een mooi overzicht van de schilderkunst uit die periode in onze contreien", legt Devos uit. Na wat over-en-weer-gereis werd het idee opgevat om een boek ineen te boksen. In 2012 gingen de concrete werkzaamheden van start. Tijdens het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan het museum werd het eerste exemplaar dinsdag aan de museumdirecteur overhandigd.

De flink uit de kluiten gewassen catalogus telt 400 bladzijden en brengt in het Nederlands, Spaans en Engels het verhaal van de collectie en van elk van de 84 werken apart. Ook komt de lezer te weten hoe de werken in Havana terecht zijn gekomen. Een deel van de schilderijen ging bijvoorbeeld in de jaren vijftig onder de hamer in New York en verhuisde met de eigenaars naar Cuba. Sommigen moesten tijdens de revolutie in 1959 op de vlucht slaan en lieten de werken achter, waarna ze in de handen van de Cubaanse overheid terecht kwamen.

De samenwerking loopt met de catalogus niet ten einde. In augustus staat een kleine expo gepland in samenwerking met het Rubenshuis, dat bereid is onder meer een aantal gravures tentoon te stellen. Binnen twee jaar staat mogelijk een grotere tentoonstelling gepland. Toerisme Vlaanderen zou dan een project starten rond barok, waarbij op het plan wordt gebroed om in Antwerpen een grote tentoonstelling te organiseren met een aantal satellietsteden. Havana zou daarbij dan mogelijk in beeld komen.

bron: Belga