Crombez vraagt bonden te stoppen met wilde stakingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sp.a-voorzitter John Crombez doet dinsdag op de actiedag van de openbare diensten een oproep aan de vakbonden om de wilde stakingen te laten rusten, en aan de regering om terug echt te luisteren naar de zorgen van de werknemers. "Ministers die luisteren, alternatieven serieus overwegen en als het moet terugkomen op gemaakte keuzes. Vakbondsleden die eerst alle overleginstrumenten uitputten, vooraleer tot staken over te gaan ... Geef de mensen een rustpauze", schrijft hij in een opiniestuk op hln.be. Volgens Crombez zijn we de afgelopen weken in een patstelling terechtgekomen waar niemand beter van wordt. Een meerderheid van de Vlamingen vindt dat ze niet gehoord wordt en de inspanningen niet eerlijk verdeeld zijn. Maar een meerderheid heeft ook genoeg van de wilde, onaangekondigde stakingen, stelt de sp.a-voorzitter.

"Wellicht hebben heel wat mensen geloofd in de idee dat iedereen wat zou moeten inleveren om het later beter te hebben. Mensen willen hervormen en een inspanning doen voor een betere toekomst. Maar twee jaar later en een paar fraudeleaks verder is er weinig resultaat. De begroting klopt niet. De regeringen moeten straks opnieuw op zoek naar miljarden. Ook de economische cijfers bewijzen intussen dat dit beleid niet werkt", aldus Crombez.

Volgens hem is het perfect mogelijk om een rustpauze in te lassen in moeilijke tijden. "Even geen opbod meer. Om de mensen opnieuw rust, zekerheid en perspectief te geven, is wederzijds respect en vertrouwen nodig. Ministers die luisteren, alternatieven serieus overwegen en als het moet terugkomen op gemaakte keuzes. Vakbondsleden die eerst alle overleginstrumenten uitputten, vooraleer tot staken over te gaan".

bron: Belga