Braziliaanse anticorruptieminister neemt ontslag door betrokkenheid in Petrobrasschandaal

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Braziliaanse minister van Transparantie Fabiano Silveira, die instaat voor de strijd tegen corruptie, heeft ontslag genomen omdat hij zelf betrokken is bij het Petrobrasschandaal. Tijdens het weekend raakte namelijk bekend dat hij geprobeerd zou hebben een corruptieonderzoek naar het staatsoliebedrijf stop te zetten. Vorige week zette minister van Planning Romero Juca al een stap opzij vanwege een gelijkaardige reden. In een geluidsopname die werd vrijgegeven, is te horen hoe Silveira het Petrobas-onderzoek bekritiseert en voorstelt om het onderzoek te beëindigen. De conversatie dateert van maart, toen Silveira deel uitmaken van de nationale raad voor justitie. Dezelfde opnames lagen aan de oorsprong van het ontslag van Juca.

Beide mannen werden aangesteld nadat president Dilma Rousseff werd geschorst. Zij wordt ervan beschuldigd informatie over de begroting te hebben achtergehouden met het oog op haar herverkiezing in 2014, en zal door de Senaat aan een onderzoek worden onderworpen. Volgens Rousseff is die afzettingsprocedure opgestart om het onderzoek naar het Petrobrasschandaal te stoppen.

Het personeel op het kabinet van Silveira heeft als symbolische actie de kantoorgebouwen gekuist, en het ontslag van de minister geëist. Tientallen ambtenaren dienden uit protest hun ontslag aan.

In de brief waarin Silveira zijn ontslag aankondigt, schrijft hij dat hij enkel "algemene commentaren wilde en simpele meningen, die werden versterkt door het wanhopige politieke klimaat waar we allemaal getuige van zijn".

bron: Belga