BMX'ster Elke Vanhoof is blij met olympisch ticket

door
Belga
Leestijd 2 min.

Elke Vanhoof is mathematisch zeker van een ticket voor de Olympische Spelen. "Ik ben hier heel blij mee", zegt ze, "want het was niet gemakkelijk om dat ticket te veroveren." De 24-jarige Vanhoof was voor deelname aan het WK BMX in Colombia, waar ze strandde in de kwartfinale, al 90% zeker van deelname. Ook al viel dat WK een beetje tegen qua resultaat, toch mag ze naar Rio. "Het is geen gemakkelijke telling", verduidelijkt Jos Smets van de Koninklijke Belgische Wielerbond, "maar volgens alle berekeningen die wij nu hebben gedaan, is ze gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Maar, het is nog niet officieel. Dat is het pas op het moment dat we de brief van de UCI met de bevestiging in ontvangst krijgen. Ik neem aan dat ze momenteel die brief aan het opstellen zijn en we die de komende dagen in de brievenbus zullen krijgen."

Voor Vanhoof was het geen gemakkelijke weg om dat ticket te veroveren. Zich plaatsen is al een overwinning op zich na de gescheurde meniscus die ze opliep in januari van dit jaar. "Slechts 16 dames mogen naar Rio", zegt ze, "een kwalificatie is moeilijker dan de Spelen zelf bij wijze van spreken. Het was een lange weg. Ik ben heel trots op dat ticket. Het WK verliep wat minder qua resultaat. Nochtans gingen de reeksen super, maar in de kwartfinale liep het mis. Mariana Pajon (de latere wereldkampioene, red) sloot me een beetje in en op zo'n technisch parcours is het dan moeilijk om terug te komen."

Een WK waar ze lessen uit zal trekken. "Het was voor mij een goede kans om mijn tegenstanders nog eens te zien. Nu weet ik wat mijn werkpunten zijn. Ik heb nog bijna drie maanden (de BMX-wedstrijden vinden plaats op 16 en 17 augustus) om me voor te bereiden en in Rio zelf is dan alles nog mogelijk."

bron: Belga