Uitverkoop ten huize Pelé

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Edson Arantes do Nascimento, ook wel bekend als Pelé, is volgens velen één van beste, al dan niet de beste voetballer aller tijden. Doorheen zijn leven bouwde de Braziliaanse vedette een indrukwekkende verzameling trofeeën en andere voetbal- of culturele memorabilia op. Zijn verzameling gaat nu onder de hamer.

Verzamelaars kunnen volgende week bij veilingshuis Julien's Auctions in Londen terecht voor talrijke trofeeën en truitjes die Pelé doorheen de jaren verzamelde. Onder andere drie gouden WK-medailles, gedragen wedstrijdshirts van Santos en New York Cosmos en de bal waarmee Pelé zijn duizendste doelpunt scoorde zullen onder de hamer gaan.

Het hoogtepunt van de veiling is ongetwijfeld het replica van de Jules Rimet-beker, de wisselbeker die tussen 1930 en 1970 werd uitgereikt aan de winnaar van het WK. Toen Brazilië in 1970 voor de derde keer het WK won, mochten zij de trofee eeuwig bijhouden. Het origineel werd gestolen en waarschijnlijk omgesmolten. Naar schatting zal het replica tot 420.000 pond (551.000 euro) in het laatje brengen.

Volgens Julien's Auctions zullen alle items tussen 2,5 en 3,5 miljoen pond (3,3 en 4,6 miljoen euro) opleveren, al geeft Dan Nelles, de sportspecialist van het veilinghuis, aan BBC toe dat het een erg bescheiden schatting is. De mogelijke opbrengst kan tien keer hoger liggen.

Nelles bevestigt dat er tal van persoonlijke redenen zijn waarom de vedette zijn verzameling van de hand doet. Zo zou een deel al jarenlang staan verkommeren in een opslagplaats en was de voormalige voetballer lang niet zeker of zijn familie geïnteresseerd is in de memorabilia. Bovendien steunt Pelé ook een goed doel: een deel van de opbrengst gaat immers naar een kinderziekenhuis in Brazilië.

"Het was een moeilijke beslissing, maar deze trofeeën hebben erg veel zorg nodig. Ik heb het gevoel meer goed te doen door ze te delen en tegelijkertijd een goed doel te ondersteunen", aldus Pelé.

De veiling verloopt van volgende week dinsdag tot donderdag en zal ook online te volgen zijn. Naast voetbalitems zullen er ook oude identiteitskaarten, rijbewijzen, sleutels van steden ... geveild worden. In totaal gaan er 1.500 items onder de hamer.

AFP / N. Almeida