Top tien steden met de beste werk-privébalans

We zijn in ons Belgenland nog niet zo slecht gesteld, want Brussel opent de top 10 van steden waarin werkende mensen het beste evenwicht tussen job en vrije tijd ervaren. 
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Met behulp van gegevens van de  Zwitserse bankgroepen UBS heeft Expert Market informatie verzameld over de grootste en belangrijkste steden wereldwijd, rekening houdend met het aantal uur de inwoners per week en per jaar werken, alsook het aantal vakantiedagen dat ze nemen. In de top tien staan alleen maar steden in Europa, weliswaar verdeeld over negen landen.

10. Brussel, België

Aantal werkuren per week: 33,02

Brusselaars nemen het minst vakantie - slechts 18 dagen per jaar - van alle steden in de ranking. Dat neemt niet weg dat ze een goed evenwicht tussen leven en werken nastreven, want ze werken jaarlijks 'slechts' 1.717 uren in totaal.

9. Vilnius, Litouwen

Aantal werkuren per week: 33

Inwoners van Vilinius werken ongeveer zeven uur per dag in een vijf dagen tellende week.

8. Luxemburg, Luxemburg

Aantal werkuren per week: 32,75

Luxemburg is een van de kleinste landjes in Europa. Werknemers spenderen jaarlijks ongeveer 1.703 uren op het werk, en nemen een volle maand vakantie.

7. Kopenhagen, Denemarken

Aantal werkuren per week: 32,64

Onlangs kreeg Denemarken de negende plaats toegekend in de verkiezing van steden met de hoogste levenskwaliteit ter wereld. Dat zal de stad mede te danken hebben aan de mentaliteit ten opzichte van werkritme. De gemiddelde burger klopt er 11,4 % minder uren dan het wereldwijd gemiddelde.

6. Milaan, Italië

Aantal werkuren per week: 32,52

Ondanks het feit dat Milaan de belangrijkste financiële stad is van Italië, zijn de werknemers er het meest relax. Ze werken bijna 12% minder uren dan het wereldwijd gemiddelde.

5. Wenen, Oostenrijk

Aantal werkuren per week: 32,27

Oostenrijkers in de hoofdstad brengen gemiddeld 1.678 uren door op kantoor, en nemen 27 verlof per jaar.

4. Helsinki, Finland

Aantal werkuren per week: 31,91

Het mag er dan wel koud zijn, in Finlands hoofdstad lijkt het prettig werken. De werkweek beslaat er 32 uren, wat 6,5 uur kantoortijd per dag betekent. In vergelijking met het wereldwijd gemiddelde, werken de Finnen 14% minder.

3. Moskou, Rusland

Aantal werkuren per week: 31,66

Niet alleen werken inwoners van Ruslands hoofdstad slechts 1,646 uren per jaar, ze nemen ook 31 dagen vrijaf.

2. Lyon, Frankrijk

Aantal werkuren per week: 31,36

La douce France! Niet alleen is Frankrijk het land van het zachte klimaat en het lekkere eten, als werknemer kom je er ook goed van af. Fransen offeren 1.630 uren per jaar op aan hun werk, en nemen 28,5 dagen om uit te rusten.

1. Parijs, Frankrijk

Aantal werkuren per week: 30,84

De Parijzenaar leeft als een koning in Frankrijk. In de hoofdstad wordt minder dan 31 uur gewerkt per week, of 1.603,8 uur per jaar. Dat is bijna 18% minder dan het globale gemiddelde.