Staking treft vooral openbaar vervoer

De hinder veroorzaakt door de nationale staking van de openbare diensten is het grootst bij het openbaar vervoer. Zo is het treinverkeer in Vlaanderen op sommige lijnen zwaar verstoord. In andere sectoren heeft de vakbondsactie minder impact.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

In Vlaanderen rijdt ongeveer de helft van de treinen, in Wallonië ligt alles zo goed als plat. De grootste hinder is er op de grote assen. "Op de lijnen kust-Gent-Brussel en Antwerpen-Brussel zitten we op 40 procent en op de lijn Leuven-Brussel rijdt 30 procent van de treinen", zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Hij verwacht niet dat de situatie in de loop van de dag nog fors zal wijzigen.

Ook bij De Lijn en de MIVB is er grote hinder. "In Antwerpen rijdt de helft van de bussen en ongeveer 70 procent van de trams. In de regio rond Brussel is het busverkeer fel verstoord. In Oost-Vlaanderen is de grootste hinder voor het stadsnet in Gent. Elders rijdt soms de helft, soms drie kwart van de bussen", zei woordvoerster Astrid Hulhoven vanmorgen. In Brussel kent de MIVB een gelijkaardig situatie. Ook daar moeten reizigers rekening houden met lang wachttijden.

De dienstverlening in de openbare diensten verloopt normaal. «De dienstverlening loopt geen vertraging op en alle gezondheidsdiensten functioneren normaal», zegt ACOD Amio. In de Vlaamse scholen is er weinig hinder. «In de meeste scholen wordt er les gegeven, al gaat het soms om een aangepast programma, omdat er veel leraren niet zijn komen opdagen", meldt Sarina Simenon, woordvoerster van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs.

Foto Belga / N. Maeterlinck