Spoorstaking gaat door tot en met vrijdag

ACOD Spoor heeft een stakingsaanzegging ingediend voor woensdag, donderdag en vrijdag. Dat bevestigt ACOD-secretaris Ludo Sempels. Morgen is wel nog overleg gepland met de spoordirectie. "Als er toenadering komt, zijn we bereid de actie te stoppen." ACV heeft geen stakingsaanzegging ingediend.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Overleg maandag tussen directie en bonden bij het spoor leverde geen vooruitgang op in het dossier van de kredietdagen. De achterban van de spoorbonden wees een voorstel van de directie af. Woensdag is nieuw overleg gepland.

Bij het spoor wordt sinds woensdag gestaakt onder impuls van de Franstalige spoorbonden. Zij protesteren tegen een herberekening van de kredietdagen. Dat zijn compensatiedagen die de werknemers krijgen omdat ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Volgens de bonden verliezen de spoorlui door de herberekening één tot twee kredietdagen. Vrijdag bleken de spoordirecties bereid de maatregel in te trekken indien de werknemers akkoord zouden gaan met enkele voorwaarden, zoals de schrapping van 15 november (Koningsdag) als extralegale feestdag. De achterban van de vakbonden verwierp dat voorstel echter.

Volgens Philippe Dubois van de Brusselse vleugel van de socialistische spoorbond zijn de kredietdagen de druppel. "Maar onze mobilisatie gaat veel verder dan dat", benadrukt hij. "Onze mobilisering kadert in de bredere context van een verhoogde productiviteit die aan het spoorpersoneel wordt gevraagd". Dubouis: "Ik wil niet dat de mensen denken dat we enkel strijen voor onze kredietdagen."

ACV-Transcom heeft geen stakingsaanzegging ingediend bij het spoor voor woensdag, donderdag en vrijdag, zegt Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoor bij ACV-Transcom.

Foto Belga / S. Gremmelprez