Ook haaien hebben een eigen karakter

Hoewel we haaien vaak afschilderen als enge, roofzuchtige monsters, mogen we ze niet allemaal over dezelfde kam scheren. Niet elke soort is gevaarlijk en ze hebben bovendien ook een eigen persoonlijkheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Exeter. De roofvissen onderscheiden zich net zoals mensen op basis van hun sociale identiteit.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Al voor meerdere diersoorten is aangetoond dat ze een verschillende individualiteit kunnen hebben, maar dat gaat eerder over kenmerken zoals hoe moedig of hoe agressief ze zijn van aard. Haaien daarentegen hebben verschillende persoonlijkheden naargelang hun interactie met de groep. Zo heb je er die veel sociale connecties bezitten, maar ook haaien die meer introvert zijn.

“We ontdekten dat individuen met veel connecties hun sociale netwerkpositie ook behouden in een andere omgeving en na verloop van tijd”, zegt wetenschapper David Jacoby. Vanaf een kenmerk behouden blijft doorheen de tijd en ook voorkomt in een ander leefmilieu, kunnen we spreken van een persoonlijkheidskenmerk.

De karakters vinden hun oorsprong in de manier waarop de haai zich wil beschermen. “Sociale individuen kozen ervoor om met veel soortgenoten een groep te vormen en zo hun veiligheid te garanderen. Introverte haaien camoufleren zich bij gevaar, wat beter lukt in je eentje.”

Het experiment gebeurde met een groep jonge hondshaaien in gevangenschap. De dieren werden bestudeerd in een grote tank met drie verschillende leefgebieden.

Foto Pixabay