Kloof tussen NMBS en spoorbonden wordt groter

De onvrede tussen de spoorbonden en de NMBS lijkt verre van opgelost. Het socialistische ACOD wilde tot en met vrijdag staken tegen de vermindering van de kredietdagen, maar bij de aanvraag van die actie werd de aanzeggingstermijn niet gerespecteerd. HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, keurde de aanvraag dan ook af en later trok de vakbond het verzoek in. Toch wordt er de komende dagen nog hinder op het spoor verwacht. Vandaag is er opnieuw overleg met de directie van de NMBS.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De spoorbonden en de NMBS zitten al enkele dagen rond de tafel om de vermindering van kredietdagen te bespreken. Het socialistische ACOD wilde naar aanleiding van die maatregel de staking van de voorbije dagen verlengen tot en met vrijdag, maar de aanvraag voor die actie werd afgekeurd door HR Rail, omdat de aanzeggingstermijn niet gerespecteerd werd. Door de weigering zijn stakende vakbondsleden vandaag in principe niet beschermd, al liet de Franstalige vleugel van de christelijke spoorbond (CSC-Transcom) weten eventuele stakingsacties van haar leden te dekken.

Ook de spoorwegmedewerkers die de voorbije dagen het werk neerlegden, waren volgens HR Rail ongewettigd afwezig en mogen zich verwachten aan een sanctie van 12,5 euro en een strenge vermaning in hun persoonlijk dossier.

De stakingsaanzegging van ACOD volgde op een nationale werkonderbreking bij de openbare diensten. Die leidde vooral tot veel hinder bij het openbaar vervoer. In Vlaanderen reed ongeveer 45% van de treinen. Bij De Lijn was de staking vooral voelbaar in de grote steden.