“IS gebruikt burgers als menselijk schild”

Iraqi government forces fire their weapons near al-Sejar village, north-east of Fallujah, on May 26, 2016, as they take part in a major assault to retake the city from the Islamic State (IS) group. Tens of thousands of security forces are deployed in the Fallujah area for an assault aimed at retaking the city from the Islamic State group. Fallujah, which lies only 50 kilometres (30 miles) west of Baghdad, has been out of government control since January 2014 and is one of only two remaining major Iraqi cities still in IS hands, the other being Mosul. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Meer dan 3.700 mensen hebben de Iraakse stad Fallujah ontvlucht sinds het leger is begonnen met een groot offensief tegen Islamitische Staat (IS). Bovendien zou de terreurorganisatie honderden families gebruiken als menselijk schild, meldt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Fallujah, dat zo’n vijftig kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad ligt, wordt door IS gebruikt als uitvalsbasis voor het plegen van terreuracties. Vorige week opende het Iraakse leger de aanval op de stad. Na een tijdelijke gevechtspauze was er maandag een heropleving van het geweld, vooral in de zuidelijke wijk van de stad Naimiya. Tijdens een strijd van vier uur probeerden IS-strijders het Iraakse leger aan te vallen vanuit tunnels door inzet van sluipschutters en met behulp van zes bomauto’s. Het leger kon de auto’s met explosieven onschadelijk maken voordat ze hun doel bereikten. De Iraakse soldaten hebben een tegenaanval van IS afgewend, maar de kans is groot dat de jihadisten opnieuw toeslaan, zo meldt persbureau AP.

«We hebben gehoord dat in het centrum van Fallujah slachtoffers zijn gevallen door zware beschietingen», aldus William Spindler van UNHCR. «Zeven leden van één familie kwamen op 28 mei om het leven. We hebben ook verschillende berichten ontvangen die erop wijzen dat IS inwoners inzet als menselijk schild.»

Naar schatting verblijven er ongeveer nog 50.000 inwoners mensen in de stad. De burgers die Fallujah willen verlaten, worden tegengehouden door IS, die het grootste deel van de stad controleert. Fallujah viel in januari 2014 in handen van de terreurorganisatie. Als het Iraakse leger erin slaagt om de stad te heroveren, is dat een grote klap voor de jihadisten, die dan alleen nog het meer noordelijk gelegen Mosoel controleert. Het afgelopen jaar leed IS in Irak al zwaar terreinverlies door de val van twee andere steden, Tikrit en Ramadi.

Foto AFP / A. al-Rubaye