Indiase baby met baardgroei laat dokters versteld staan

Bij een Indiaas peutertje is een zeldzame aandoening ontdekt. Het kindje is amper anderhalf jaar oud, maar heeft al baardgroei en een lage stem. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De anonieme jongen heeft van de Indiase media de naam Vaibhav gekregen en kampt met vroegtijdige puberteit. Hierdoor heeft hij al baardgroei, lichaamsbeharing en een baard in de keel. Bovendien zijn al zijn geslachtsorganen volledig ontwikkeld en is hij 95 centimeter groot, ongeveer 15 centimeter groter dan leeftijdsgenoten.

"Eerst dachten we dat hij gewoon een grote baby was", vertelt zijn moede raan de Hindustan Times. "Maar bij zijn eerste verjaardag werd duidelijk dat er iets niet pluis was. Mijn schoonmoeder voedt verschillende kinderen van de familie op en zij vond zijn groei abnormaal."

Zeldzame afwijking

Uit een onderzoek van het ziekenhuis blijkt dat zijn testosterongehalte extreem hoog zijn, even hoog als een man van 25 jaar oud. Volgens zijn arts Vaishakhi Rustagi is de aandoening zeer zeldzaam, zeker op zo'n jonge leeftijd. "Het is een hoogst uitzonderlijk voorval, we zien dit slechts een keer per decennium."

Tegelijk maakt de dokter zich zorgen. "Vroegtijdige puberteit is zeer traumatisch voor kinderen. Ze kunnen niet uiten hoe ze zich voelen en begrijpen niet wat er aan de hand is. Als ze niet behandeld worden, kunnen ze bovendien geweldadig uit de hoek komen." Viabhav krijgt nu medicatie tot hij tien jaar is en zal zich daarna als gewone tiener ontwikkelen.

Foto Pexels