Het dorp zonder deuren

Het Indiase dorp Shani Shingnapur is een droom voor dieven. De huizen hebben er geen sloten en zelfs geen voordeuren. Meer nog: het is zelfs niet toegelaten een deur te hebben. Toch wordt er nooit iets gestolen.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Inwoners van het dorp in de Indiase deelstaat Maharashtra laten hun juwelen en geld soms dagenlang onbewaakt achter in een huis zonder deur. Zelfs de winkels hebben geen deuren of sloten. De inwoners hebben hun eigen heel bijzonder alarmsysteem: ze zijn ervan overtuigd dat de godheid Shani hun huis beschermt. Ook huizen die nieuw gebouwd worden, moeten aan die vereiste voldoen, al kreeg de lokale bank een uitzondering. Het politiekantoor moet het echter zonder voordeur stellen.

Aan de basis van die overtuiging ligt een 300 jaar oude legende. Lang geleden zou een grote zwarte rots via de plaatselijke rivier aangespoeld zijn in het dorp. Toen de dorpelingen de rots aanraakten, begon ze te bloeden. De dorpsoudste kreeg in een visioen te horen dat het grote rotsblok de godheid Shani voorstelde. Die goede Shani zou vanaf dan het dorp beschermen, op voorwaarde dat zijn rots een prominente plaats kreeg vanwaar hij de hele gemeenschap kon overzien. De steen is nog altijd te bezichtigen en lokt dagelijks zo'n 40.000 bedevaarders (foto).

Vreemd genoeg heeft er eeuwenlang niet één diefstal plaatsgevonden. Tenminste, dat beweren de inwoners. Hier en daar circuleren echter verhalen van bezoekers die een aanzienlijke som geld zagen verdwijnen bij hun bezoek aan Shani Shingnapur.

Omslagfoto: Pixabay

Foto: Wikimedia / Booradleyp1