Elektrische fiets veroorzaakt steeds vaker woningbrand

De brandweer en coördinator brandveiligheid van Binnenlandse Zaken waarschuwen voor brand die kan ontstaan bij het opladen van elektrische fietsen. Enkele recente woningbranden zijn de oorzaak van deze oproep.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De afgelopen maand nog waren er twee woningbranden. In Sint-Michiels bij Brugge ontstond er kortsluiting en in Oostende vergat iemand de stekker uit het stopcontact te trekken. Vorig jaar vonden in Zulte en Sint-Truiden soortgelijke branden plaats door oververhitte batterijen.

Bart Vandenbussche van Brandweervereniging Vlaanderen geeft uitleg. “Het gaat om lithiumbatterijen, die ook in laptops en gsm's zitten. Ze kunnen in brand schieten door oververhitting tijdens het opladen of door een mechanisch defect.”

Wie een elektrische fiets bezit, kan zelf al enkele voorzorgsmaatregelen nemen. “Sowieso blijf je best in de buurt. Daarnaast raad ik aan een rookmelder te plaatsen en je fiets niet onder de kast met restjes verf en white spirit te laden. Onze grootouders trokken 's nachts zo veel mogelijk toestellen uit het stopcontact. Maar de huidige generatie doet het tegenovergestelde: valt de nacht, dan laden ze alles op. En dat kan gevaarlijk zijn”, aldus Vandenbussche.

Tim Renders, ­projectcoördinator brandveiligheid bij Binnenlandse Zaken maant niet alleen aan tot voorzichtigheid bij elektrische fietsen, maar ook bij andere toestellen. “Batterijen die opladen, kunnen oververhit raken. Laad daarom nooit je gsm vlak naast je bed op. Een matras vat zo makkelijk vuur”, zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Foto Belga / S. Gremmelprez