Deze vrouw leidt 15.000 soldaten tegen IS

De 15.000 Koerdische strijders die de hoofdstad van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) willen veroveren, worden aangevoerd door een vrouw. "We zijn niet zwak meer. Vrouwen spelen een belangrijke leidende rol in de samenleving," zei Rojda Felat aan The Times.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Terwijl vrouwen in veel landen niet eens aan de frontlinie mogen komen, zijn ze bij de Koerdische strijdkrachten een belangrijke steunpilaar. In totaal zouden zo'n 10.000 vrouwen meevechten bij de Koerden die strijd leveren tegen IS. De belangrijkste onder hen is de dertiger Rojda Felat (foto), die het offensief in Raqqa in goede banen leidt. De aanval op de hoofdstad van IS begon vorige week.

"Mijn voornaamste doel is de Koerdische en Syrische vrouwen te bevrijden van de ketenen van de traditionele maatschappij", aldus Felat, een overtuigde feminist. Ze is vastbesloten de terreurbeweging terug te drijven. "Heel Syrië moet bevrijd worden van terrorisme en tirannie", zei ze aan The Times. De Koerdische strijders worden verketterd door de Turkse president Erdogan, die hen als terroristen bestempelt, maar ze zijn een belangrijke partner voor het Westen in de strijd tegen IS. De Koerdische strijdkrachten worden ondersteund door Amerikaanse soldaten.

De terroristen van IS zijn bijzonder bang om gedood te worden door een Koerdische vrouw. Ze geloven immers dat ze niet welkom zijn in de hemel als ze door een vrouw gedood worden.

Omslagfoto: AFP / D. Souleiman

Foto: Screenshot YouTube