Weer speelt militaire oefening Storm Tide parten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het weer heeft roet in het eten gegooid van de militaire oefening Storm Tide III. Het programma moest bijgestuurd worden, bevestigt kapitein-commandant Peter Thomas. De hele week wordt een groot deel van West-Vlaanderen ingepalmd door de militaire oefening Storm Tide. Aan de oefening doen 650 militairen mee, waarvan 150 Belgische militairen, maar ook Duitse, Nederlandse en voor het eerst ook Britse troepen.

Oostende moest normaal maandagochtend overspoeld worden met een stormlanding op de luchthaven en de aankomst van amfibievoertuigen op het strand maar het weer stak daar een stokje voor. Om veiligheidsredenen werden die delen van het scenario geschrapt. Andere oefeningen gingen wel gewoon door.

Opzet van de oefeningen is het evacuëren van landgenoten uit een fictief land. Inmiddels hebben Britten delen van de Oostendse haven ingenomen en zijn er ook al landgenoten gered in het Maria Hendrikapark. Het stadhuis doet straks nog dienst als ambassade en ook daar moeten landgenoten gered worden.

"Alles verloopt tot hier toe perfect volgens plan", aldus kapitein-commandant Thomas. Dinsdag staan er nog een paar oefeningen aan de kust op het programma. In het tweede deel van de week wordt er ook getraind in de streek rond Kortrijk.

bron: Belga