Vanaf woensdag steunen vakbonden staking in Sint-Gillis niet meer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Omdat de Nederlandstalige vakbonden en de Franstalige liberale vakbond SLFP het protocol voor het gevangeniswezen hebben ondertekend, zullen de bonden vanaf woensdag 1 juni geen enkele staking in de gevangenis van Sint-Gillis meer erkennen, zeggen ACOD en ACV. Er wordt nu al vijf weken gestaakt in de Brusselse en Waalse gevangenissen, en dus ook in die van Sint-Gillis. Maar deze gevangenis valt onder de bevoegdheid van directie Noord. Filip Dudal van ACV-Openbare Diensten en Gino Hoppe van ACOD benadrukken dat ze hierdoor de staking vanaf 1 juni, een dag na de actiedag van de openbare diensten morgen, niet meer zullen erkennen.

"Wij hebben het protocol met de minister van Justitie ondertekend. Dit is dus ook van toepassing op Sint-Gillis. Wij gaan dus geen acties meer steunen, wat erop neerkomt dat de stakers geen stakingsvergoeding meer zullen krijgen", zegt Hoppe.

Vandaag werd er voor een tweede maal gestemd over het voorstel van Koen Geens, nadat de eerste stemming donderdag door zowel ACV als ACOD niet erkend werd, door de zeer magere stemopkomst. Maar vandaag liep de situatie uit de hand. Enkele ACV-vakbondsmensen werden belaagd en de stembus werd zelfs vernield. "Wat vandaag/maandag gebeurd is, kan ik niet tolereren. Zo werkt het niet", waarschuwt Hoppe.

Zijn collega van de christelijke vakbond Filip Dudal was een van de ACV'ers die aan de gevangenispoort van Sint-Gillis agressief bejegend werd. Hij bevestigt dat de staking vanaf woensdag niet meer erkend zal worden. "Het is tijd voor redelijkheid", zegt Dudal, die verwacht dat minister Geens onmiddellijk met de aanwerving van de 386 beloofde cipiers zal beginnen. "Wij staan met onze rug tegen de muur, het personeelstekort is veel groter aan Nederlandstalige kant."

Dudal betreurt het wel dat zijn Franstalige collega's van CSC en CGSP het protocol hebben verworpen. "Ik voel me er niet goed bij. Maar de Nederlandstalige bonden hebben onderhandeld, de Franstaligen hebben een loopgravenoorlog gevoerd. Ik hoop dat de breuk kan gelijmd worden", besluit Dudal.

bron: Belga