Reynders start driedaags werkbezoek aan Cuba

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met een traditonele kransneerlegging en een onderhoud met zijn Cubaanse evenknie heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn driedaags werkbezoek aan Cuba op gang geschoten. Tijdens het gesprek gaf minister Reynders aan dat later dit jaar, na Brussel en Vlaanderen, ook Wallonië een bezoek aan het Caribische eiland plant. Zoals de traditie het wil, startte Reynders zijn bezoek met een kransneerlegging en een bezoek aan de Plaza de la Revolucíon José Martí. Tegen de achtergrond van dat monument hield de voormalige leider Fidel Castro zijn bekende urenlange toespraken.

Tijdens het daaropvolgende gesprek met zijn ambtgenoot sprak de Cubaanse minister Bruno Rodriguez Parrilla zijn solidariteit uit met ons land na de aanslagen van 22 maart en stond hij stil bij de banden met ons land. De Cubanen appreciëren het dat België doorheen de jaren steeds contacten heeft blijven onderhouden. Opvallend is dat er amper 123 Belgen in Cuba wonen.

Minister Reynders van zijn kant blikte vooruit naar de normalisering van de relaties van Cuba met de Verenigde Staten, na de opening die VS-president Barack Obama en de Cubaanse president Raul Castro daarvoor hebben gemaakt. Ook pleitte Reynders ervoor de relaties tussen de Europese Unie en Cuba opnieuw te ontwikkelen. Bedoeling is dat er een nieuw akkoord tot stand komt dat een eerdere, verstrengde houding van de EU, laat vallen.

Ook liet minister Reynders verstaan dat het Waals gewest later dit jaar een werkbezoek plant aan Cuba. Eind vorig jaar stak Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne de Atlantische Oceaan over, terwijl amper twee maand geleden Vlaams minister-president Geert Bourgeois met een reeks bedrijven poolshoogte kwam nemen.

Bedoeling is dat de minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn verblijf nog enkele akkoorden ondertekend. Een eerste slaat op de kwijtschelding van ongeveer 200 miljoen euro schulden. Een andere heeft betrekking op de Delcrederedienst en moet een versoepeling inlassen, zodat Belgische bedrijven met minder risico in Cuba kunnen investeren. De Cubanen betalen naar verluidt, weliswaar met langere termijnen.

bron: Belga