Race Witte Huis - Libertarian Party nomineert ex-gouverneur Gary Johnson als presidentskandidaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse Libertarian Party, de derde partij in het land, heeft zondag ex-gouverneur van New Mexico Gary Johnson genomineerd als haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. De libertijnse conventie had twee stemrondes nodig om Johnson en zijn running mate, ex-gouverneur van Massachusetts Bill Weld, te verkiezen. Ex-Republikein Johnson, die tussen 1995 en 2003 gouverneur was, beschrijft zichzelf als economisch conservatief en sociaal liberaal. Hij was ook in 2012 de kandidaat voor Libertarian Party, en won de nominatie opnieuw ondanks veel tegenstand van de meer radicale vleugel van de partij.

De Libertarian Party, wier ideeën sterk gelijklopen met die van de Europese liberale partijen, focust sterk op de vrije markt. Haar belangrijkste onderwerpen in het partijprogramma zijn vrije handel, immigratie en individuele vrijheden, en de partij zet zich sterk af tegen de welvaartsstaat, militair interventionisme en controle door de overheid.

De libertijnse partij is de enige partij die, net als de Democraten en Republikeinen, in alle Amerikaanse staten kan opkomen, aldus CNN.

De 63-jarige Johson werd zondag verkozen met 56 procent van de stemmen in de tweede stemronde. In 2012 won hij 1% van de stemmen. Volgens CNN verklaarde hij dat hij dit jaar kans maakt om door te breken, vanwege de onpopulaire kandidaten bij de Democrate en de Republikeinen.

Volgens een recente nationale peiling zou Johnson, indien hij de derde kandidaat zou worden 10 procent van de stemmen halen, voornamelijk van kiezers die jonger zijn dan 35 jaar. Een andere peiling gaf aan dat 44% van de geregistreerde kiezers een derde kandidaat zouden willen die het opneemt tegen Hillary Clinton en Donald Trump, de vermoedelijke Democratische en Republikeinse kandidaten.

De hoogste nationale score die de 44 jaar oude Libertarian Party ooit kreeg was 1,1% in 1980.

bron: Belga