"Geen groot scherm op Martelarenplein wegens instructies Binnenlandse Zaken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De plannen van de handelaars van het Leuvense Martelarenplein om tijdens het EK voetbal de wedstrijden van de Rode Duivels op een groot scherm te vertonen, zijn afgeblazen wegens de strenge veiligheidsinstructies die Binnenlandse Zaken oplegt. Dat zegt de Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a). Tobback doet de instructies van Binnenlandse Zaken af als "cinema" en "perceptiepolitiek". "Binnenlandse Zaken wil dat men bij dergelijke organisaties het hele terrein afsluit en iedereen aan de ingang controleert. Wie het Martelarenplein kent, weet dat dat in de praktijk moeilijk haalbaar is. Ook voor de Leuvense politie was het niet haalbaar daar permanent agenten te posteren. In onderling overleg hebben we daarom besloten deze plannen te schrappen", aldus Tobback.

Volgens Tobback zijn de gevraagde veiligheidsmaatregelen zinloos. "Men verhindert een aanslag alleen door terroristen vooraf op te pakken op basis van inlichtingen die men verzamelde. Het is toch een illusie te denken dat bij een dergelijke fouille aan de ingang iemand kalasjnikov zal laten afpakken. Door overal militairen te laten rondlopen met oorlogswapens creëert men een vals gevoel van veiligheid", aldus de Leuvense burgemeester.

Ook op de Oude Markt zullen tijdens het EK geen grote schermen opgesteld staan. Dat is dan weer een gevolg van de beslissing van de lokale cafébazen, die de voorkeur geven aan tv-toestellen voor de eigen zaak. Voetballiefhebbers op het Martelarenplein hebben ter plekke wel een alternatief omdat Het Depot de wedstrijden van de Rode Duivels vertoont in de eigen concertzaal.

bron: Belga