Etienne Vermeersch krijgt LEIFtime Achievement Award voor inzet voor euthanasiewetgeving

door
Belga
Leestijd 2 min.

Filosoof Etienne Vermeersch kreeg maandagavond in Gooik de derde LEIFtime Achievement Award uitgereikt, voor zijn jarenlange inzet voor euthanasiewetgeving. Dat meldt Wim Distelmans, voorzitter van het LevensEinde InformatieForum (LEIF). Distelmans brengt in herinnering dat Vermeersch de eerste was die erop wees dat mensen een zelfgekozen levenseinde moesten kunnen hebben. "Dat was al in 1971, op de toenmalige BRT", aldus Distelmans. Als voorzitter van het raadgevend comité voor bio-ethiek stelde Vermeersch ook als eerste een definitie op van euthanasie. De raad van bestuur van LEIF, met daarin onder meer Jef Vermassen, Rik Torfs en Christine Van Broeckhoven, looft Vermeersch voor zijn inzet bij het opstellen van de euthanasiewet. "Als voorzitter van het raadgevend comité voor bio-ethiek definieerde hij euthanasie", legt Distelmans uit. "Vooraleer je een wet kunt hebben, heb je natuurlijk een definitie nodig. Hij zat daarvoor op een serene manier aan tafel met voor- en tegenstanders. Binnen dat raadgevend comité stelde hij ook vier modaliteiten op voor de wetgever: de situatie van toen behouden, euthanasie uit het strafrecht halen, of het in het strafrecht laten met ofwel een controle vooraf of achteraf. De wetgever koos voor die laatste."

De award werd uitgereikt tijdens een diner waar gekookt werd door vijf topkoks. De opbrengst van het diner, bijgewoond door meer dan 250 mensen, gaat integraal naar LEIF. "Vorig jaar haalden we 32.000 euro op", zegt Distelmans. "En we hopen dit jaar minstens evenveel op te halen. LEIF moet het immers hebben van giften, en krijgt geen structurele subsidie." Distelmans is ook tevreden vast te stellen dat elke democratische partij iemand naar het diner stuurt. "Dat duidt er toch op dat de politiek dit een belangrijk event vindt."

Vorig jaar ging de LEIFtime Achievement Award naar drie oud-politici die zich ingezet hebben voor de ontwikkeling van palliatieve zorg: Frank Vandenbroucke, Magda Aelvoet en Vic Anciaux.

bron: Belga