Eerste twee arrestaties in zaak rond groepsverkrachting in Rio de Janeiro

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Brazilië zijn twee vermoedelijke daders opgepakt van de groepsverkrachting van een zestienjarig meisje door een dertigtal mannen in Rio de Janeiro. Het gaat om mannen van 20 en 22 jaar, aldus nieuwsportaal G1 maandag op gezag van de politie. De brutale verkrachting zorgde voor een golf van verontwaardiging in Brazilië. Het meisje, dat gedrogeerd was toen zij in een favela in het westen van Rio werd misbruikt, had verklaard dat ze door 33 mannen werd verkracht. De daders zetten de video van de verkrachting op het internet.

De politie voerde zaterdag en zondag een operatie uit om de daders te vinden. Ze was specifiek op zoek naar zes verdachten, maar kon tot nu toe slechts twee mannen inrekenen. De twee verdachten zouden het vriendje van het meisje zijn en de de auteur van het filmpje dat op Twitter werd geplaatst.

"Er zijn voldoende aanwijzingen om de voorlopige hechtenis te vragen", aldus politiecommissaris Cristiana Bento, de directeur van de dienst voor minderjarige slachtoffers.

Zaterdag werd al een eerste verdachte ondervraagd, maar daarna bij gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten.

Sinds vrijdag bekendraakte dat de verkrachting had plaatsgevonden, hebben in verschillende Braziliaanse steden manifestaties plaatsgevonden tegen misdaden en geweld tegen vrouwen. Volgens de ngo Forum van Publieke Veiligheid zijn verkrachtingen schering en inslag in Brazilië. In 2014 registreerde de Braziliaanse politie om de elf minuten een verkrachting. Slechts zelden komt het tot de veroordeling van de dader(s).

"De mensen die deze gruwelijke misdaad hebben gepleegd, zullen gevonden worden, opgesloten worden in de gevangenis en veroordeeld", beloofde minister van Justitie Alexandre de Moraes eerder al.

bron: Belga