Belgische deelstaten en Frankrijk samen tegen radicalisering jongeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

België en Frankrijk gaan de handen in elkaar slaan om radicalisering bij jongeren te voorkomen. Daarover hebben de bevoegde ministers in de marge van een Europese bijeenkomst een gemeenschappelijke verklaring ondertekend. In de verklaring verbinden de ministers Isabelle Simonis (Franse gemeenschap), Sven Gatz (Vlaamse Gemeenschap), Isabelle Weykmans (Duitstalige Gemeenschap) en de Franse minister Patrick Kanner zich ertoe om hun samenwerking te versterken en "de inclusieve effecten van hun jeugdbeleid tegen radicalisering en gewelddadig extremisme te promoten".

De ministers gaan best practices uitwisselen, onder meer gericht op het versterken van de capaciteit van professionals op het terrein inzake mediawijsheid, jongerenbegeleiding, interculturele dialoog, vrijheid van mensingsuiting en burgerschap. Een eerste coördinatievergadering tussen de verschillende administraties zal in de loop van het tweede semester van dit jaar worden georganiseerd.

"We moeten jongeren aanmoedigen om zich te engageren in hun leefomgeving. Met ons jeugdbeleid helpen we hen om open te bloeien en een positieve identiteit te ontwikkelen. Op die manier kunnen jongeren deelnemen aan het leven in hun wijk, wat de tendens tot radicalisering doet afnemen", besluit Vlaams minister van Jeugd Gatz.

bron: Belga