Amper treinen in Wallonië, hinder in Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het spoorverkeer is in Wallonië maandagochtend zo goed als onderbroken door de staking van de Franstalige vakbonden bij het spoor. In Vlaanderen is er hinder, maar alle lijnen worden bediend. "Globaal rijdt in Vlaanderen meer dan 80 procent van de treinen. Op de grote assen is hier en daar wel een P-trein geschrapt, onder meer vanuit Limburg en Leuven". Dat meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "In Vlaanderen is er slechts sporadische hinder, omdat we de regeling van bepaalde lijnen net zoals de vorige dagen hebben aangepast", aldus Crols. "Zo rijden de treinen tussen Antwerpen en Charleroi maar tot Brussel en worden de treinen naar Luik en Eupen gestopt in Leuven." De woordvoerder voegt nog toe dat het nog te vroeg is om de exacte impact op de vijfde dag van de stakingsactie in te schatten, en dat de reizigers zich best goed informeren vooraleer ze naar het station gaan.

In Wallonië ligt het spoorverkeer bijna stil. Naast spoorlijn 162 tussen Namen en Luxemburg, rijden er treinen op lijn 42 (Luik-Gouvy) en lijn 43 tussen Luik en Marloie, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. Een aantal seinhuizen zijn onbemand. Verder staan er stakingsposten in Flemalle, Ronet, Châtelet, Vorst, Charleroi-Zuid en Mariembourg. "Zoals gisteren gaan we proberen pendelbussen in te zetten" om gestrande reizigers te helpen.

Een deel van het spoorpersoneel heeft sinds vorige week woensdagavond het werk neergelegd uit protest tegen een omzendbrief over de herziening van compensatiedagen. Na een vergadering vrijdag bereikten de vakbonden en directie van HR Rail overeenstemming met voorstellen om uit de crisis te geraken. De vakbonden leggen die voorstellen maandagvoormiddag voor aan hun achterban. Nadien trekken ze rond 14.30 uur met het resultaat naar de spoordirecties (HR Rail, Infrabel en NMBS).

bron: Belga