Zwitsers dorp weigert vluchtelingen

Het Zwitserse dorpje Oberwil-Lieli betaalt liever een boete van 260.000 euro dan vluchtelingen te moeten opvangen. De Zwitserse overheid wil in totaal 50.000 asielzoekers helpen en legt daarom in het hele land een quota op om tien vluchtelingen op te nemen, maar het dorpje doet dit niet.

Oberwil-Lieli is een van de rijkste dorpjes van Europa. Van de 2.200 inwoners zijn er 300 miljonair. Op een referendum stemden 52% van de inwoners om geen vluchtelingen op te vangen, ook al hangt daar een enorme boete aan vast. “We willen ze hier gewoon niet”, getuigt een van de inwoners in de Britse krant Daily Mail. “We hebben heel ons leven hard gewerkt. We hebben nu een mooi dorpje en willen dat zo houden. Wij zijn niet uitgerust om vluchtelingen op te vangen. Ze zouden hier niet passen.”

Burgemeester Andreas Glarner zegt dat het niet om een racistische beslissing gaat. “Ze wilden ons niet zeggen of de tien vluchtelingen uit Syrië kwamen of dat het om economische migranten uit andere landen gaat”, zegt hij. “Natuurlijk moeten de vluchtelingen uit Syrië geholpen worden. Maar ik blijf erbij dat ze beter af zijn in kampen dichter bij hun huizen.”

Foto Pixabay